YENİ AB LASTİK ETİKETİ

YENİ AB LASTİK ETİKETİ

Lastiklerin Yakıt Verimliliği ve Diğer Parametreler Bakımından Etiketlenmesine ilişkin 25/5/2020 tarihli ve (AB) 2020/740 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü dikkate alınarak 1 Mayıs 2021tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni yönetmelik uyarınca yakıt tasarruflu, uzun ömürlü ve düşük gürültü düzeyli güvenli lastiklerin kullanımını sağlamak üzere lastiklerin etiketlenme biçimi değiştirilmiştir.

AB lastik etiketleri kullanıcıların lastik satın alırken bilinçli karar verebilmelerine olanak sağlamaktadır. Karayolu ulaşımının ekonomik ve çevresel verimliliğini artırmak amacıyla düşük gürültü seviyelerine sahip, yakıt verimliliği sağlayan, güvenli lastikleri teşvik edilmektedir. Yeni düzenleme ile ıslak yol tutuşu için F ve G sınıfı lastiklere izin verilmeyecek olup, yeni skalanın sadece 5 sınıfı bulunmaktadır. Yeni enerji sembolleri, yakıt verimliliğinin hem içten yanmalı araçlara hem de elektrikli araçlara uygulanabilir olduğu da açıkça göstermektedir.

AB LASTİK ETİKETİNDEKİ YENİLİKLER

Yeni lastik etiketleri anlam olarak eski lastik etiketleriyle aynı metodolojiyi takip eder.

YAKIT VERİMLİLİĞİ

YAKIT VERİMLİLİĞİ

Lastikler, bir aracın yakıt tüketiminin %20 ile %30'undan sorumludur. Dönüş direncine bağlı olarak lastiğin yakıt verimi, en iyi yakıt ekonomisini ifade eden A sınıfı ile en kötü yakıt ekonomisini ifade eden E sınıfı arasında değişir. Düşük yuvarlanma direncine sahip bir lastik daha az enerji kullanacaktır. Ve bu durumun yakıt verimliliği ve CO2 emisyonları üzerinde doğrudan etkisi bulunmaktadır.
DIŞ YUVARLANMA GÜRÜLTÜSÜ

DIŞ YUVARLANMA GÜRÜLTÜSÜ

Bir lastiğin performansının etkileyen en önemli faktörlerden biri de dış yuvarlanma gürültüsüdür. Düşük gürültülü lastiklerin kullanımı ile gürültü kirliliği azaltılmaktadır. AB lastik dereceleri, lastiğin sürüş sırasında çıkardığı dış ses seviyesini de dikkate alır. Ses seviyesi A, B veya C sınıfı olarak sınıflandırılır. Lastiğin dönüş gürültüsü desibel cinsinden ölçülür ve ölçülen sayı etiketin alt kısmında gösterilir.
ISLAK YOL TUTUŞ PERFORMANSI

ISLAK YOL TUTUŞ PERFORMANSI

Islak yol tutuş performansı, bir lastiğin en önemli güvenlik özelliklerinden biridir. Islak zeminde iyi yol tutuşu olan lastikler, ıslak zeminde daha kısa frenleme mesafelerine sahiptir. Performans, A sınıfı ile E sınıfı arasında derecelendirilir. Yüksek derecede ıslak zeminde yol tutuşa sahip lastikler, ıslak yollarda tam fren uygulandığında daha kısa mesafede durur.
KARDA YOL TUTUŞU

KARDA YOL TUTUŞU

Karda yol tutuş sembolü, lastiğin şiddetli kar koşulları için uygun olup olmadığını belirtir. Kar tanesi sembolünü gösteren lastikler, şiddetli kar koşullarında bile çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
BUZDA YOL TUTUŞU

BUZDA YOL TUTUŞU

Bu sembolü gösteren lastikler, özellikle buz ve yoğun karla kaplı yol yüzeyleri için tasarlanmıştır ve yalnızca çok şiddetli iklim koşullarında kullanılmalıdır. Buz tutuşlu lastiklerin daha az şiddetli iklim koşullarında kullanılması, özellikle ıslak tutuş, yol tutuş ve aşınma açısından optimal olmayan performansa neden olabilir.
Çevreye duyarlı bir şekilde sürülerek yakıt tüketimi önemli ölçüde azaltılabilir.
Çevreye duyarlı bir şekilde sürülerek yakıt tüketimi önemli ölçüde azaltılabilir.

Yakıt verimliliğini ve ıslak yol tutuşunu iyileştirmek için lastik basıncını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.

Durma mesafelerine daima uyulmalıdır.
AB KOMİSYONU WEBSİTESİ

AB KOMİSYONU WEBSİTESİ

AB Lastik Etiketleme Yönetmeliği hakkında daha fazla bilgi almak için Avrupa Komisyonu web sitesini ziyaret edin.
ÜRÜN BİLGİ FORMU

ÜRÜN BİLGİ FORMU

AB lastik etiketlemede kullanılan ürün bilgi formunu inceleyin.